SPUITBEDRIJF IMPINK

Stucadoor of spuiter?

Stucadoor of spuiter: het verschil

Het verschil tussen een stucadoor en een spuiter is niet bij iedereen bekend. Dat maakt het soms lastig kiezen. Ze hebben elk hun eigen werkwijze, product en kosten. Een uitleg over de grootste verschillen.

Stucadoor

Een stucadoor egaliseert wanden met gipsmortel. Daarna fixeert hij de wanden en werkt ze af bijv. met sierpleister of spachtelputz. Een gestucte wand kan ook worden gespoten, geverfd (ook in kleur) of behangen.

Kosten stucadoor

De prijs van stucadoorswerk hangt af van de mate van egalisatie en de soort afwerking (sausklaar is bijv. duurder dan behangklaar). Een goede stucadoor is meestal niet goedkoop. Stucadoors herstellen ook 'oude wanden' en doen buitenmuren. Sommigen leveren sierlijsten.

Spuiter

Een spuiter werkt op min of meer gladde wanden, zoals bijv. in nieuwbouwhuizen. Daarvoor werkt de spuiter eerst alle oneffenheden weg en brengt voor het spuiten een fixatielaag aan. De 'korrel' van spuitwerk varieert van fijn tot grof, afhankelijk van de wens van de klant. De fijne korrel is nu populair in nieuwbouwhuizen omdat het strak oogt.

Kosten spuiter

De kosten van spuitwerk worden meestal berekend per m2. Spuiten is relatief voordelig. Spuitwerk wordt meestal niet in kleur geleverd. Een spuiter kan wel een lichte kleur toevoegen (crème, off-white) zodat de wanden er niet steriel uitzien. Een gespoten muur kan diverse keren worden overgeverfd zonder dat de korrelstruktuur verdwijnt.

Geen scheuren

Zowel de stucadoor als de spuiter plakken overgangsgebieden af met gaas. Hierdoor wordt voorkomen dat er na verloop van tijd scheuren ontstaan. Alleen als de muren erg sterk gaan werken kunnen er scheuren ontstaan.

Meer verschillen

Stucwerk is een fractie harder dan spuitwerk. Beide afwerkingen zijn redelijk afwasbaar. Spuitwerk - ook spackwerk genoemd - is na een paar dagen droog omdat het vocht doorlaat (noodzakelijk in nieuwbouwhuizen). Een gestucte muur is na enkele weken droog.

Heeft u nog vragen, neem dan gerust even contact met ons op.